-A +A
news

Mi az agorateka és a hungaroteka?

k, 11/12/2018 - 13:12

"Mi az agorateka és a hungaroteka?"


Egy EUIPO által készített tanulmány szerint az európaiak 83 százaléka előnyben részesíti a jogszerűen hozzáférhető és megfizethető digitális tartalmakat, továbbá 24 százalék kíváncsi egy adott online ajánlat jogszerűségére. Ez vezetett ahhoz az elképzeléshez, hogy egy portálban összegyűjtve tegyék hozzáférhetővé a jogszerű tartalmakat, ezzel az agorateka jelentősen hozzájárulhat az illegális források felhasználásának csökkentéséhez. Az Agora név egyébként piactérre utal, míg Thèka könyvtárat jelent.

Az agorateka az Európai Szellemi Tulajdon-Hivatal (EUIPO) páneurópai portálja, amelyet a Megfigyelőközpont hozott létre az "Ideas Powered" tudatosságnövelő kezdeményezéssel összhangban. Lehetővé teszi, hogy olyan országos szintű portálokat keressenek az érdeklődők, amelyek a jogszerű zenei, film, e-könyv, videojáték és sportesemény elérhetőségeket gyűjtik össze, gyors és egyszerű hozzáférést biztosítva az online ajánlatokhoz.

A portál 2016 szeptemberében indult az EUIPO kezdeményezésére. A meglévő nemzeti portálokat összekötő pilot projekthez kezdetben Franciaország, az Egyesült Királyság, Lettország és Portugália csatlakozott. Magyarország is jelezte csatlakozási szándékát, melyet követően a magyar portál hungaroteka néven kezdte meg működését azzal a céllal, hogy hozzásegítsen a jogszerű tartalmak eléréséhez Magyarországon is.

Total votes: 0

More news

13/03/2020

"A Hungaroteka csatlakozik az agorateka-hoz"

A nemrégiben létrehozott „Hungaroteka” magyar portál 2020. március 12-én csatlakozott az...

További tudnivalók

11/12/2018

"Szellemi tulajdonnal kapcsolatos hírek"

Hamisítás Elleni Nemzeti Testület friss hírei, kutatási eredményei, archívuma.

További tudnivalók

11/12/2018

"Mi az agorateka és a hungaroteka?"

Egy EUIPO által készített tanulmány szerint az európaiak 83 százaléka előnyben részesít...

További tudnivalók